Corona Update

Update 17 juli 2021.

Vanaf zondag 18 juli geldt voor reizen naar Frankrijk dat de negatieve antigeen- of PCR test voor niet-(volledig)-gevaccineerden maximaal 24 uur oud mag zijn, in plaats van de huidige termijn van 72 uur. Deze termijn geldt dus alleen bij binnenkomen van Frankrijk.

Niet (volledig) gevaccineerd? 

Tip: doe geen PCR-test, maar een antigeen-test!

Gezien de huidige drukte bij de testbureaus en de lange tijd die nu in de praktijk zit tussen PCR-test en uitslag (24-48u), adviseren we u om - in plaats van een PCR-test - kort voor vertrek bij een testbureau een antigeen-test (sneltest) te doen (max. 24u voordat u in Frankrijk aankomt). U hebt dan meestal al binnen een uur of enkele uren de uitslag van uw antigeen-test en krijgt hiervan een verklaring, die ook geldig is voor uw heenreis naar Frankrijk. Via de overheid kunt 1 GRATIS test doen per persoon gedurende de vakantiemaanden juli en augustus. 

Geen plek? Probeert u het dan eens bij één van de vele commerciële testbureaus in Nederland. Eventueel elders in Nederland, bijvoorbeeld onderweg naar Frankrijk, als er op korte termijn geen plek is bij de testbureaus in uw eigen woonplaats. 

Indien u geen geldige testuitslag kunt laten zien riskeert u een boete van EUR 135 pp. De Franse overheid heeft aangekondigd prikacties te doen bij de grensovergangen en per 21 juli as de grenscontroles te verscherpen.

Volledig gevaccineerd? 

Dan kunt u gewoon reizen naar Frankrijk met uw (internationale) QR-code.

TIP: Neem uw GELE vaccinatieboekje mee op reis. Onduidelijk is namelijk nog of de QR-code overal (ook in restaurants ed) gelezen kan worden. 

LET OP: Vergeet niet om een verklaring op eer (in het Frans of Engels) mee te nemen!!!!

FAQ: Kan ik wel reizen naar Frankrijk? Nederland is toch rood? 

Indien u zich aan bovenstaande regels houdt, kunt u gewoon heen en terugreizen naar Frankrijk. 

In nieuwsberichten wordt vaak gemeld dat Nederland ‘rood’ is. Dat is verwarrend. Het gaat hier om het aantal besmettingen in Nederland op de kaart van de Europese RIVM. Het gaat hier NIET om reisadviezen, kijk hier voor het geldende reisadvies van de Nederlandse overheid. Op dit moment geldt nog steeds een GEEL reisadvies voor Frankrijk. 

Onder de updates op deze pagina vindt u overzicht van de aktuele reisregels en coronaregels, die op dit moment gelden in Frankrijk. Wij verwijzen u ook graag naar de uitstekende en met zorg samengestelde pagina van Frankrijk.nl, die wij ook vaak raadplegen en citeren. Zij zijn zeer goed ingevoerd m.b.t. de laatste ontwikkelingen.

Voor officiele informatie kunt u het best de websites van de Franse Ambassade in Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Update 14 juli 2021.

President Macron heeft afgelopen week aangekondigd dat er deze zomer per 1 augustus strengere coronaregels bij verblijf in Frankrijk gaan gelden.

Belangrijkste reden hiervoor is niet zozeer het oplopend aantal besmettingen (veel minder dan in Nederland), maar het probleem dat een groot aantal Fransen zich niet wil laten vaccineren. Het doel van deze regels is dus vooral dat vaccinatie wordt gestimuleerd. En met succes, zo lijkt het: de afgelopen dagen werd er door Fransen een record aantal vaccinatie-afspraken ingepland!

Let op: Op 19 juli wordt er in Frankrijk pas gestemd over de nieuwe wetsaanpassing, dus het is nog niet zeker welke regels er precies gaan gelden per 1 augustus. Er worden nog steeds aanpassingen gedaan, bijvoorbeeld: De nieuwe regels zouden eerst van toepassing zijn voor iedereen vanaf 12 jaar, maar dat is gisteravond herroepen: kinderen van 12 t/m 17 jaar zijn tot 30 augustus vrijgesteld van de nieuwe regels.

Ook voor toeristen hebben de nieuwe regels gevolgen, al lijken die beperkt voor reizende Nederlanders, die over het algemeen volledig gevaccineerd zijn.

 • Als u kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd bent, kunt u overal naar binnen. Ook uw kinderen tot 18 jaar, zij worden immers uitgezonderd van de nieuwe regels.
 • Wij adviseren u wel om het GELE vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Onduidelijk is namelijk nog of de QR-code overal gelezen kan worden. U kunt uw vaccinaties door de GGD hierin laten zetten, als u dat nog niet hebt gedaan;
 • Bent u niet (volledig) gevaccineerd? Dan kunt u ter plekke een PCR- of antigeentest doen, bijvoorbeeld bij een commercieel testcentrum of apotheek. Deze is na afname 48u geldig en hiervan zijn de kosten vrij laag (meestal tussen de EUR 29 (sneltest) en EUR 49 (PCR)).  

Aktuele coronaregels voor, tijdens en na uw vakantie in Frankrijk 

Voor wat betreft de aktuele reisregels en coronaregels vindt u hieronder op deze pagina. Check deze altijd voordat u op vakantie gaat!!!  Laatste update: 17 juli 2021.

Aktuele Reisregels naar/uit Frankrijk 

Frankrijk heeft sinds 24 juni reiscode geel! De verplichte PCR-test en de vrijwillige zelfquarantaine bij terugkeer in Nederland zijn dus vervallen per die datum. 

Voor de heenreis naar Frankrijk gelden nog wél inreisvoorwaarden, zoals de test/vaccinatieplicht. 

Vanuit de Schengenlanden mag u Frankrijk binnenkomen als u:

 • een bewijs van vaccinatie, zoals het gele boekje, GGD-bewijs of CoronaCheck-app (AstraZenica, Pfizer of Moderna laatste prik min. 7 dagen oud, Jansen vaccin 4 weken oud) kunt tonen;
 • een geldige negatieve PCR-test of antigeentest (max 24 uur oud) kunt tonen - indien u nog niet volledig bent gevaccineerd;
 • een positieve PCR-test (bewijs van immuniteit) van minstens 15 dagen en maximaal 6 maanden oud + bewijs van 1 vaccinatie
 • een ingevulde en ondertekende verklaring op eer (in het Frans of Engels) meeneemt
 • bereid bent om desgevraagd in Frankrijk een PCR test af te nemen 
 • zich aan de in Frankrijk geldende corona-regels houdt

Enkele landen buiten Europa zijn nog wel uitgesloten van toegang ivm het hoge infectierisico (Brazilie, India, etc.)

Bovenstaande regels zijn van toepassing zo lang Nederland is aangemerkt als ‘groen’ land door Frankrijk. Frankrijk hanteert voor die kleurbeoordeling eigen richtlijnen, dus als Nederland door het Europese RIVM op ‘rood’ gezet wordt, dan betekent dat niet automatisch dat Frankrijk die kleurduiding volgt en de regels aanscherpt voor Nederlandse reizigers. Zelfs als Frankrijk de regels aanpast dan gaat Nederland eerst op ‘oranje’. Zie hier meer over de verschillende regels per kleurcode in het Nederlands op de website van de Franse ambassade.

Aktuele coronaregels tijdens uw vakantie in Frankrijk 

Hieronder vindt u meer informatie en verduidelijking van de coronaregels in Frankrijk voor u als toerist.

Sinds 9 juni heeft Frankrijk versoepelingen doorgevoerd, zodat nu de situatie als volgt is:

 • de winkels, musea, bioscopen, theaters, markten en publieke ruimten zijn open 
 • alle stranden, restaurants, café’s en terrassen en zijn open (max. 6 personen per tafel)
 • geen bijeenkomsten van meer dan 10 personen in het openbaar
 • de avondklok is afgeschaft 
 • er is geen mondkapjesplicht meer in de buitenruimte (behalve op drukke plekken) 

Vanaf 21 juli heb je in Frankrijk een coronapas (pass sanitaire met QR-code) nodig voor een bezoek aan culturele en vrijetijdsgelegenheden met meer dan 50 personen (o.a. evenementen, theaters, bioscopen, musea, pretparken).

Vanaf 1 augustus wordt deze regel ook van toepassing voor de horeca, winkelcentra (niet winkels of supermarkten) en openbaar vervoer (TGV, vliegtuig, langeafstandsbussen).

Houdt u zich niet aan deze voorwaarden, dan riskeert u bij aanhouding van EUR 135. Wordt u meerdere keren aangehouden, dan wordt deze boete hoger. 

Hoe zorg ik dat ik goed voorbereid ben op mijn vakantie in Frankrijk? 

Tip 1: Bent u nog niet volledig gevaccineerd? Vergeet dan niet om tijdig een testafspraak in te plannen!

Tussen 1 juli en 31 augustus a.s. kunnen Nederlandse reizigers een gratis PCR- of antigeentest (sneltest) laten doen en daarvoor een afspraak maken via een speciale website. Reizigers die getest moeten worden vóór 1 juli en ná 31 augustus komen niet in aanmerking voor een gratis test, maar kunnen voor vertrek via VillaSud voor een sterk gereduceerd tarief een PCR-test of Antigeen-test (sneltest) doen. Zie hieronder.

Bent u nog niet volledig gevaccineerd en wilt u naar Frankrijk? Dan dient u dus max 72u voor aankomst een PCR-test of antigeentest te doen. Als klant van VillaSud kunt u tegen sterk gereduceerd tarief (EUR 69 per persoon ipv EUR 99) een PCR-test laten afnemen bij ANVR Official test partner: Coronatest2travel (gebruik de couponcode ANVR_reis21! aan het eind bij het maken van een afspraak). Of bij één van de 25 locaties van Vaccinatie op Reis (EUR 74,50 per persoon). U kunt bij bovenstaande partijen ook een goedkopere, antigeentest (sneltest) doen: Vaccinatie op Reis (EUR 49,95 per persoon).

Het behoort tot uw eigen verantwoordelijkheid om de juiste coronatest tijdig (check de sites, meestal 24u van te voren!!!) te laten afnemen; wij zijn daar niet verantwoordelijk voor. 

Tip 2: Download de CoronaCheck-app (Digitaal paspoort) en vraag hiermee een INTERNATIONALE QR-code aan!

Het digitale Europese coronapaspoort is sinds 1 juli beschikbaar. Nederlanders kunnen de CoronaCheck App downloaden. Als je daarop je DigiD invult, dan haalt de app automatisch je vaccinatiebewijs op (als je gevaccineerd bent) en kun je automatisch een internationale QR-code aanmaken. Wij adviseren u ook om het GELE vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Onduidelijk is namelijk nog of de QR-code overal gelezen kan worden. U kunt uw vaccinaties door de GGD hierin laten zetten, als u dat nog niet hebt gedaan;

Ben je negatief getest? Vul dan de ophaalcode van de negatieve testuitslag in op de CoronaCheck-app. Heb je geen smartphone of heb je liever een QR-code op papier, ga dan naar CoronaCheck.nl.

Tip 3: Download alvast de Franse anti-corona app: TousAntiCovid!

De anticorona-app van de Franse overheid heet TousAntiCovid. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied en dat is een aanrader: de app toont de laatste officiële coronacijfers en waarschuwt je als je in de buurt bent geweest van iemand die later positief testte. Deze app wordt onder de Fransen nu ook ingezet als Pass sanitaire (bewijs van negatieve test van max. 48 uur oud, immuniteit of volledige vaccinatie). Als het goed is kunnen ook Nederlandse bewijzen van vaccinatie hier vanaf 1 juli in opgenomen worden (met QR-code).

Tip 4: Vergeet niet om toch ook nog een paar mondkapjes mee te nemen!

Sinds 9 juni is er in Frankrijk geen mondkapjesplicht meer in de buitenruimte. Mondkapjes zijn nog steeds wel verplicht in binnenruimtes en de afstandsregels blijft van toepassing. Buiten hoeven mondkapjes alleen nog worden gedragen op hele drukke plekken (evenementen, markten, sommige pretparken). Sommige toeristische dorpen hebben mondkapjes buiten onlangs weer ingevoerd

Tip 5: Vergeet niet uw 'verklaring op eer' mee te nemen!
Vergeet niet om een verklaring op eer (in het Frans of Engels) mee te nemen.
Tip 6: Wilt u tijdens uw vakantie in Frankrijk een PCR- of antigeentest (sneltest) doen?

Mocht u tijdens uw vakantie toch een test moeten/willen doen? PCR/Antigeen-testen zijn niet meer gratis voor toeristen in Frankrijk. Een PCR-test kost doorgaans €49 een Antigeen-test €29 bij niet-commerciële testcentra. Let bij het opgeven van je naam en je mailadres/tel.nummer wel goed op of de Franse baliemedewerk(st)er je goed verstaan heeft (dubbelcheck spelling!). 

Kort samengevat: wat Frankrijk betreft bent u weer gewoon welkom, mits u voldoet aan bovenstaande voorwaarden en u zich aan de geldende regels houdt. 

===========================================================================================================

FAQ: Ik wil mijn boeking annuleren, krijg ik mijn geld terug?  

Dat hangt er vanaf of u geboekt heeft met FLEX. En wat het geldende reisadvies is van de Nederlandse overheid.

Nu het reisadvies aangepast is naar code 'Geel' gelden altijd weer de reguliere annuleringsvoorwaarden, ook als u FLEX hebt geboekt, en kunt u niet kosteloos annuleren. Niet op vakantie? Check dan altijd bij uw annuleringsverzekering of deze dekking biedt! Dit geldt ook als uzelf of één van uw medereizigers ziek bent, meestal biedt uw annuleringsverzekering dan gewoon dekking, ook als u corona hebt (u bent dan immers ziek).

Is er weer sprake van een negatief reisadvies (code Oranje of Rood) én heeft u geboekt met FLEX? Dan heeft u meer flexibiliteit. Checkt u hiervoor de FLEX-voorwaarden, die u bij boeking hebt ontvangen. Ook als u al op vakantie bent vertrokken en u niet op uw bestemming kunt aankomen of toch moet terugkeren vanwege COVID-gerelateerde omstandigheden, krijgt u dan vaak nog een groot deel van uw geld terug. 

Bent u niet gevaccineerd en wilt u om die reden niet reizen? Dat is helaas geen geldige reden om kosteloos te annuleren. Ook niet als u FLEX heeft geboekt. U kunt dan alleen annuleren volgens de reguliere annuleringsvoorwaarden. Ook uw annuleringsverzekering biedt in dat geval meestal geen dekking. 

===========================================================================================================
Via deze pagina proberen wij u zo volledig mogelijk te informeren over de actuele situatie met betrekking tot reizen. Wij baseren ons daarbij op de informatie op websites van ministeries en op de informatie, die wij krijgen van onze contacten in Frankrijk. U kunt aan bovenstaande informatie echter geen rechten ontlenen. Wij adviseren u altijd om zelf ook navraag te doen, bijvoorbeeld bij uw overheid en/of verzekeringsmaatschappij.

BRONNEN:

Wij verwijzen u graag naar de uitstekende en met zorg samengestelde pagina van Frankrijk.nl, die wij ook vaak raadplegen en citeren. Zij zijn zeer goed ingevoerd m.b.t. de laatste ontwikkelingen.

Voor officiele informatie kunt u het best de websites van de Franse Ambassade in Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken