Roussillon, een kleurrijk uitje voor iedereen

Roussillon is een dorp in het Franse departement Vaucluse. Het dorp is aangemerkt als een van de ‘plus beaux villages’ van Frankrijk. En terecht, want wie Roussillon eenmaal heeft bezocht zal het dorp niet snel vergeten. Wat je er ziet is echt uniek!

Als je naar het dorp Roussillon rijdt zie je vanuit de verte de okerkleurige huizen liggen op de top van de heuvel. Eenmaal in Roussillon aangekomen zal je zien dat vrijwel alles in het gehele dorp een geel, oranje of rode kleur heeft. En dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk als je weet dat in en om Roussillon zich vele okermijnen bevonden. Een aantal van deze oude okermijnen (okergroeven) alsmede okerfabrieken zijn bewaard gebleven en ook te bezoeken.

De okermijn van Roussillon

De grote okermijn van Roussillon werd geëxploiteerd sinds het einde van de 18e eeuw. De vraag naar verfstoffen voor textiel steeg in die tijd en de oker van Roussilllon was zo geliefd dat het al snel een belangrijk exportproduct werd voor de regio. De productie steeg tot maar liefst 20.000 ton oker in het jaar 1890. In de nabije omgeving van Roussillon verschenen meerdere okermijnen en het spreekt voor zich dat duizenden mensen hun werk vonden in deze okermijnen.

Er werd steeds meer oker gewonnen om in de toegenomen vraag te kunnen blijven voorzien. Het hoogtepunt van de okerproductie was in 1929, toen werd er maar liefst 49.000 ton oker gewonnen! Begin 20e eeuw werd het door modernere technieken mogelijk om op een andere, meer rendabele manier mijnen te exploiteren. Om die reden en om te voorkomen dat het hele gebied zou worden afgegraven (en dus zou verdwijnen) werden de mijnen in het gebied rondom Roussillon halverwege de 20e eeuw gesloten.

Ôkhra, Conservatoire des Ocres et de la Couleur

Als je tijdens je vakantie graag uitstapjes naar dorpjes maakt kan dat nog wel eens botsen met de ideeën van kinderen. Met een bezoek aan Roussillon en omgeving heb je echt een troef in handen. Dankzij de okermijn, de voormalige okerfabriek en het adembenemende, kleurrijke okerlandschap is deze omgeving voor iedereen een leuk uitje!

Als je geïnteresseerd bent in de industriële geschiedenis van oker en de verandering van het landschap van Roussillon wilt leren kennen, raden we je een bezoek aan Ôkhra aan. Dit 'conservatoire' bevindt zich in de voormalige okerfabriek Mathieu waar tussen 1921 en 1963 ongeveer 1.000 ton oker per jaar werd geproduceerd.

Tientallen jaren heeft de fabriek er verlaten bij gestaan, totdat men de oven, de wassystemen en de molens heeft hersteld. Sinds 1994 is de voormalige fabriek opengesteld voor publiek en krijg je er tijdens een rondleiding inzicht in de verschillende etappes van de techniek om oker te winnen. Je zal zien dat echt alles in de oude fabriek is nog okerkleurig is. Van de muren tot de grond, van de gebruikte fietsen tot de kleding van de werknemers van destijds.

Le Sentier des Ocres

Ben je geen museum type dan is een wandeling in het okerlandschap misschien wel wat voor je. De zogenaamde 'okerweg', Le  Sentier des Ocres, biedt je twee in lengte verschillende wandelroutes die zijn aangelegd door het okerlandschap. De wandelroutes, een van ongeveer 30 minuten en een van ongeveer 60 minuten, stellen je in staat om het prachtige okerlandschap te aanschouwen. Let daarbij wel op je kleding- en schoenkeuze. De omgeving is nog erg stoffig en de okerkleur is moeilijk uitwasbaar!

Niet alleen vanwege de temperatuur op zomerse dagen, maar ook vanwege de mooie gloed van de ondergaande zon raden we je aan om deze wandeling aan het einde van de middag te maken. De de gloed van de ondergaande zon maakt de wandeling nog kleurrijker en dus specialer!

De okermijnen van Bruoux

Het is ook leuk om de okermijnen van Bruoux te bezoeken. Deze okermijnen bevinden zich middenin een uitestrekt dennenbos. De rode kleurrijke kliffen vormen een prachtig contrast met de dennenbomen waaronder de okermijn zich bevindt.

Ga je de mijn in, dan maak je een prachtige reis onder de grond. Tijdens een rondleiding loop je ongeveer anderhalve kilometer door het ondergrondse netwerk van meer dan 40 kilometer. De door de mijnwerkers gegraven galerijen zijn soms wel 15 meter hoog. De gemiddelde temperatuur is er 10 graden, een welkome afkoeling op een warme zomerdag. De mijn is een prachtig monument van de okerexploitatie en tevens een unieke en bewonderenswaardige plek. Een must-see als je een dagtrip naar Roussillon en omgeving maakt!

Fietsen door het okerkleurige landschap

Een fietstocht in het prachtige okerlandschap behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. In en rondom Roussillon zijn er verschillende plekken waar je goede fietsen kunt huren.

Er zijn verschillende uitgezette fietsroutes in de omgeving variërend van 15 tot 50 kilometer. Ze leiden je via rustige wegen door de mooiste okerkleurige dorpen (Apt, Gargas, Rustrel, Roussillon en Villars) en landschappen van de Luberon. Een sportieve, kleurrijke en onvergetelijke fietstocht voor het hele gezin!

Bekijk onze villa’s in Bonneux, Lourmarin, Gordes en Cabrières d' Avignon
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1536 reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!