Wijn in de Provence: wat is er met de rosé gebeurd?

Er zijn heel veel redenen om voor de Provence als vakantiebestemming te kiezen. Voor mij is de belangrijkste de afwisseling, die de Provence biedt. En dan bedoel ik niet alleen de 400 km. lange kust, die zeer gevarieerd is. Maar de echte afwisseling begint al 5 km. van die kust, het binnenland in. Telkens andere landschappen, uitzichten, bossen (!) en mooie dorpen. Verder natuurlijk de markten, gastronomie, rivieren, sportmogelijkheden.

Nu naar hetgeen waarvoor ik – als wijnprofessional – in Zuid Frankrijk terecht kwam. De wijnbouw, het wijn maken en niet te vergeten de wijn en de gastronomie. “Tout autour du vin” zeggen ze hier. Een wijngebied is zeker ook gebaat bij de grote afwisseling. En de Provence is weer heel anders als andere wijngebieden. Geen adellijke Bordeaux, prestigeuze Champagne of gemoedelijke Elzas. Het Provencaalse binnenland heeft een lekker klimaat, is agrarischer, en dus heel wat bescheidener. En dat blijkt volledig onterecht. Waarom? Dat weet nog lang niet iedereen. 

In uw toekomstig vakantiegebied maakt men bijna alleen maar rosé (88%), een beetje rood en nog minder wit. U heeft dus de mogelijkheid zich in deze wijnsoort te verdiepen. Hier wordt (niet alleen volgens mij) de beste rosé ter wereld gemaakt. En rosé wordt wereldwijd steeds meer gedronken. Maar wat is er dan de afgelopen 10-15 jaar gebeurd met dat halfzoete, zuurstok rose drankje? Onbeduidend in de wereldwijde wijnconsumptie? Er is veel gebeurd en dat is ingezet vanuit de Provence! Met de kwaliteit, met het imago, en met de smaak en de kleur.

De kwaliteits- en imagoverbetering is tot stand gekomen door samenwerking van 450 zelfstandige producenten en 50 Caves Coöperatieves, waar het wijnmaken voor en door regionale druiventelers plaatsvindt. Dit alles onder leiding van het CIVP (producentenorganisatie), die in Les Arcs naast het Maison du Vin zetelt. En dan … en echt  Rosé Research Instituut. Zoiets heeft geen andere wijnsoort, en geeft de leidende positie van de Provence aan.

De ontwikkelingen gaan snel verder. Van 0,5% roséconsumptie van alle wijn in Nederland naar nu 15%. Natuurlijk het meest in de lente en zomer. Maar steeds meer ook in de winter en vooral onder jonge mensen (20-40), die de toekomst hebben. Die stijging vindt de laatste jaren over de hele wereld plaats. Ook in de VS, Brazilië, Rusland (?) en China. Helaas stijgen de prijzen mee, in tegenstelling tot andere gebieden. Dat betekent dat Provence wijnen voor de consument niet goedkoop meer kunnen zijn. Ca. € 4 bij de Cave Cooperatieve, € 6-8 bij de supermarkt en € 8-12 in de wijnwinkel of bij de producent. De kwaliteit stijgt echter ook.

Het imago is eigenlijk het grootste wonder en slechts deels verklaarbaar. De gevolgen zijn groot, zeker in zonnige zomers. In een strandtent of op een terras wil men nu met rosé gezien worden. Maar sinds kort ook in het restaurant. Rosé is “in” en de Provence is het leidende kwaliteitsgebied. Een magnum rosé is het summum van luxe in restaurant, beachclub of op een luxe jacht. Een magnum rosé??? Die bestonden vijf jaar geleden helemaal niet eens. Nu zijn ze niet aan te slepen … Het imago van rosé is zonnig, feestelijk, een vriendendrank en is  laagdrempelig en makkelijk te kiezen. Doe mij maar een MIP, AIX enz.  Bovendien makkelijker te combineren met mooie gerechten maar ook bij de BBQ en Pizza ….

Genoeg over de achtergronden van rosé in de Provence en op naar de praktijk. Veel van de 450 wijnboeren zijn te bezoeken en vanaf elke bestemming is er altijd één binnen 10-15 km. Zit u in één van de betere wijngebieden (zoals om Draguinan), dan kunt u kiezen uit wel 25 domaines. Ik kan moeilijk voor U een keuze maken, door de hele Provence heen, maar gelukkig zijn er een aantal sites die u helpen zelf uw domaine of route te vinden. Misschien heeft u uit een winkel of restaurant wel een wijn gedronken, die u de moeite van het bezoeken waard vindt.

Wat is er zo leuk aan het bezoeken van een wijndomein?

-       Leer de mensen kennen, achter de wijn, en wat hen drijft

-       Laat hun de smaak verklaren, de verschillen met andere wijnen

-       Vertel hen wat je lekker vindt en wat niet

-       Vraag naar verschillende kwaliteiten (lijnen) meeste producenten hebben er 2 of 3. Met verschillende smaken en prijzen

-       Ontwikkelingen (bio) en experimenten. Daar is iedere producent mee bezig, sommigen praten er graag over

-       Vraag wat men bij de wijn zou eten voor uw eigen inspiratie

-       Soms wordt Engels gesproken, niet altijd, dus een beetje Frans helpt

-       U hoeft geen wijn te kopen, maar dit is wel leuk. Al is het maar om een paar eigen ontdekkingen in uw villa te drinken

-       Vergeet niet de Cave Coöperatieves niet. Goede in Flayosc/Draguignan en Taradeau

Meer informatie?

Meer dan 300 domaines op een kaart. Zoek de dichtstbijzijnde, maak een route. Of maak een selectie via de geweldige zoekmachine op streek en 20 andere criteriia. 

Meer dan 800 wijnen te koop en elke week 15 andere te proeven, ook rosé- en proeflessen ook in het Nederlands: www.maison-des-vins.fr

Alles over wijn in de Provence, rosé  en nog veel meer … 

De grote toeristische site VisitVar heeft ook een wijn en gastronomiepagina. De moeite waard.

André Sauerbier
Wijnopleider voor Horeca, Wijnhandel en Consumenten
Eigenaar Villa Vieilles Figues
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1241 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

  • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
  • Professionele selectie en controle 
  • 99% met eigen privé zwembad 
  • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

  • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
  • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
  • Lokale villa-managers zijn er voor u  
  • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

  • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
  • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
  • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
  • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

  • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
  • Onze kennis en passie delen wij graag
  • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
  • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!