Menton, de parel van Frankrijk!

Het Zuid-Franse Menton ligt aan de Côte d'Azur, op ongeveer 20 minuten van Monaco en op slechts 5 minuten van de Italiaanse grens. Het is een stadje om op slag verliefd op te worden. De kleurrijke huizen in het centrum, de goed bewaarde gebouwen, de gezellige winkeltjes, de zes prachtige botanische tuinen en natuurlijk de marktjes maken dit stadje tot een aangename plek. Het is dan ook niet voor niets dat Menton vaak omschreven wordt als ‘de parel van Frankrijk’.

Centrum Menton

Door haar ligging tussen de bergen en de zee heeft Menton de meeste uren zon van heel Frankrijk. Het is daardoor ook de enige plaats in Frankrijk waar er citroenen aan de bomen groeien. Dat de citroen een belangrijke rol inneemt in deze plaats waar al decennia lang het citroenfeest in februari wordt gevierd hebben we in een eerder blogbericht beschreven.

Voetgangerszone Menton

Le Vieux Menton is het prachtige historische centrum van Menton. Een groot deel van dit oude centrum is voetgangersgebied. In de kronkelende straatjes met prachtige oude gevels kan je heerlijk slenteren langs de kleine winkeltjes of lekker een terrasje pakken. Je waant je er in een dorpje uit vervlogen tijden. Vanaf sommige straatjes heb je een prachtig uitzicht op de zee en het strand. La Rue Piétonne et Les Marchés is een karakteristieke straat voor Menton met leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Deze straat loopt uit op de tuin van Campanin en de zee.

Boulevard Garavan Menton

Menton heeft zowel openbare- als privéstranden. Het meest populaire (maar wel drukke) strand is Plage des Sablettes, dit strand ligt voor het historisch centrum van Menton. Het strand van Hotel Napoleon is een leuk privéstrand waar een tropische sfeer heerst. Bij de oude haven, de Vieux Port, ligt de baai van Menton met het grootste strand en het warmste zeewater.

strand Menton

In Menton kan je zowel Frans als Italiaans eten. Vlakbij de jachthaven heb je leuke cafés en restaurantjes met een prachtig uitzicht over de zee. In de oude binnenstad eet je in gezellige, geplaveide smalle straatjes die zorgen voor een huiselijke en intieme sfeer.

Restaurants Menton

Een niet te missen bezienswaardigheid in Menton is de Basilique Saint-Michel-Arange. Deze barokkerk met de gele en lichtgroene gevel is de mooiste grootste kerk in de regio. De bouw van deze heilige plaats begon in de 17e eeuw. Als je de trappen beklimt heb je een wisselend uitzicht op de mooie details van de architectuur. De klokkentoren stijgt hoog boven de stad uit en is ’s avonds prachtig verlicht.

Menton basiliek

Het is normaal gesproken niet de plek die je wilt bezichtigen tijdens je vakantie, maar het loont echt de moeite om de begraafplaats van het oude kasteel van Menton te bezoeken. De wandeling van de basiliek Saint-Michel-Archange naar de top van de heuvel waar de begraafplaats zich bevindt is alleen al de de moeite waard. Vanaf de begraafplaats, die is aangelegd op de plek van een Middeleeuws kasteel, heb je waarschijnlijk het beste uitzicht over de hele stad. De terracotta daken, de barokkerk, de palmstranden, de jachthaven en het prachtige blauw van de Middellandse zee zijn onweerstaanbaar!

begraafplaats Menton

Als je vanuit Menton een uitstapje naar Italië wilt maken is San Remo en even verderop het ruinedorp Bussana Vecchia een leuk doel. Op 45 minuten rijden bereik je San Remo en iets verderop ligt Bussana Vecchia. Dit middeleeuwse dorp werd na een aardbeving in de 19de eeuw verlaten.

Spookdorp Bussana Vecchia

Rond 1960 heeft een internationale groep kunstenaars zich er (illegaal) gevestigd en sinds deze nieuwe bewoners wordt het dorp door de bewoners 'International Artists Village' genoemd. Het dorp is nu een van de belangrijkste attracties van San Remo waar je ook lekker Italiaans kan eten in een van de gezellige restaurants.

Bekijk onze villa's in Zuid-Frankrijk!
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1569 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!