Gorges du Verdon, de Grand Canyon van Europa

De Gorges du Verdon is een door erosie diep uitgesleten rivierdal met enorm steile rotswanden. De kloof, die ook wel Grand Canyon du Verdon wordt genoemd, ligt op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence in Zuid-Frankrijk. Deze over een lengte van 25 km door de rivier de Verdon uitgesleten kloof is de grootste in Europa.

Kloof smal deel Gorges du Verdon

Gorges du Verdon maakt onderdeel uit van het regionaal natuurpark Verdon, dat maar liefst 180.000 hectare groot is. Het indrukwekkendste deel van het prachtige natuurverschijnsel ligt tussen de plaatsen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Op diverse plekken is de kloof daar slechts zes meter breed. Het spreekt voor zich dat deze plek bij mensen die naar Zuid-Frankrijk op vakantie gaan hoog op het verlanglijstje staat!

Gorges du Verdon uitzicht

De omgeving rondom Gorges du Verdon is geliefd bij wandelaars, bergbeklimmers, watersport- en natuurliefhebbers. Er ligt ruim 100 kilometer aan wandelpaden, waaronder het beroemde Martelpad, de 'Sentier Martel'. Dit vijftien kilometer lange pad is genoemd naar de Fransman Édouard-Alfred Martel, hij maakte in 1905 als eerste de tocht over de bodem van de kloof. Met zijn citaat: ‘De kloof van de Verdon is de meest Amerikaanse van alle Franse ravijnen; dat houd ik vol na de Grand Canyon gezien te hebben’ gaf hij de kloof de bijnaam de Grand Canyon du Verdon.

Gorges du Verdon

Bij de VVV kantoren in de regio zijn speciale boekjes te koop met wandelroutes vergezeld van prachtige foto's. Onder normale omstandigheden duurt het ongeveer 7 uur om het hele Martelpad te volbrengen. Als je conditie goed is en je bent goed uitgerust met stevige schoenen, een zaklamp en doorzettingsvermogen is het een uitdaging om deze tocht te volbrengen. Het is een spannende tocht door tunnels en door grotten, langs oevers en via aangelegde stalen trappen.

Brug bij Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon eindigt in het stuwmeer Lac de Sainte-Croix. Dit stuwmeer van 14 km lang en 2 km breed is gericht op toeristen. Er worden kano’s, kajakken, waterfietsen en motorbootjes verhuurd aan mensen die de kloof vanaf het water willen bezoeken. Je huurt ze voor een uur, een halve dag of een dag. Per kano, waterfiets of al raftend zie je de kloof vanuit een heel andere hoek dan vanuit de auto of wandelend en je ervaart dan echt hoe steil de hellingen zijn. Raften is hier overigens wel een uitdaging door de lastige stroomversnellingen.

Varen in kloof Gorges du Verdon

Als je met de auto Gorges du Verdon wilt bekijken is een van de aanbevelenswaardige routes de Route des Crêtes. Deze smalle en slingerende route begint bij Moustiers Sainte Marie en loopt via het bergdorp La Palud-sur-Verdon, het centrum van de bergsport, tot Castellane. Deze tocht rondom de kloof is met haar mooie uitzichtpunten één van de mooiste tochten van Europa. Een mooi punt om even te stoppen is op een van de twee bruggen over de Verdon. Vanaf het midden van deze bruggen heb je een fantastisch uitzicht!

Brug Gorges du Verdon

Leuk om te weten: het grootste deel van het toerisme rondom het Lac de Sainte-Croix wordt bepaald door een hydro-installatie. Deze installatie laat op dinsdag en vrijdag het in het stuwmeer opgevangen water uitstromen in de kloof, waardoor sporten als rafting en canyoning mogelijk zijn. De meeste sporten worden dan ook alleen op die dagen aangeboden.

Chateau bij Gorges du Verdon

Als je geluk hebt kom je tijdens een bezoek aan de Gorges du Verdon ook nog roofvogels tegen. Er zijn diverse roofvogels uitgezet, zoals de vale gier. Ze vliegen boven de kloof en zijn vanaf diverse uitzichtpunten goed zichtbaar. De gieren waren hier uitgestorven, maar nestelen nu weer op de steile rotswanden. Ook heb je de kans om gemzen tegen te komen die naar beneden lopen om uit de rivier te drinken.

Brug over de Verdon

Als je de Gorges du Verdon wilt zien en beleven raden wij aan daar minimaal een dag voor uit te trekken. Of je er nu gaat wandelen, zwemmen, rondtouren in de auto of komt om dieren te spotten, het wordt hoe dan ook een onvergetelijke dag!

Onze villa's in Le Haut Var
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1331 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!