Cassis, niet alleen bekend om de Calanques....

Iedereen kent natuurlijk de Calanques van Cassis, de ruige maar prachtige rotsen aan de kust van de Middellandse Zee. Maar het charmante stadje staat ook bekend om haar wijn. En wat voor een wijn! Cassis heeft voor haar wijn als een van de eerste drie plaatsen in 1936 het Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) keurmerk ontvangen. Dit keurmerk is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten, een vorm van beschermde oorsprongsbenaming.

Aoc kwaliteitsmerk

Het spreekt voor zich dat niet elke wijn in aanmerking komt voor de Appellation d’Origine Contrôlée. De wijn moet aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. De belangrijkste regel is dat de wijn in een bepaalde regio geproduceerd moet worden. Andere criteria om het kwaliteitslabel te krijgen zijn onder andere eisen met betrekking tot het bodemtype, de druivensoort, het aantal aangeplante wijnstokken, het gistingsproces en het minimum alcoholgehalte. Wijnen die het AOC kwaliteitslabel gekregen hebben, moeten ook een aantal vaste gegevens op hun etiket plaatsen.

De kalkhoudende grond rondom Cassis is uitermate geschikt voor wijn. Daarbij zijn de wijngaarden beschermd tegen de Mistral door de hoge, nabijgelegen rotsen. Er heerst daardoor een prachtig microklimaat met een uitzonderlijk groot aantal zonuren van meer dan 2800 uur per jaar. Dit alles heeft ertoe geleid dat Cassis op het moment 12 wijnproducenten telt die samen op hun 200 hectare wijngaarden goed zijn voor elk jaar 1,2 miljoen flessen wijn! Cassis wordt geprezen om zijn droge witte wijnen hoewel men er ook rosé en rode wijn produceert.

Wijngaard aan zee

Na het toerisme is wijn dan ook de tweede belangrijke bron van inkomsten van Cassis.  Als je van wijn houdt is het leuk om een van de wijngaarden te bezoeken die deel uit maken van de ‘Route des vins de Provence’. Je kunt er terecht voor een uitgebreide rondleiding al dan niet met wijnproeverij, voor meer informatie klik hier: http://routedesvinsdeprovence.com/

Magdeleine wijngaard

Eén van de wijngaarden die we niet ongenoemd willen laten is Le Clos de Saint Magdeleine in Cassis. Vind je het leuk om een van de wijngaarden te bezoeken maar weet je niet naar welke wijngaard? Ga dan naar Le Clos de Saint Magdeleine. Deze wijngaard ligt letterlijk aan zee wat garant staat voor een schitterend uitzicht. Je kunt hier terecht voor een rondleiding en wijnproeverij en natuurlijk kun je er de wijnen van het domein ook kopen. 

Wijn kopen bij St Magdeleine

Als je de wijnen van alle 12 wijnproducenten onder een dak wilt kunnen zien en eventueel proeven en kopen is het leuk om naar ‘Le Chai Cassidain’ te gaan. Deze wijnkelder cq wijnbar bevindt zich middenin Cassis. Je kunt er tijdens een zogenaamde ‘dégustation’ diverse wijnen uit de regio proeven.  In de wijnbar serveren ze dagelijks een selectie van 4 of 5 witte wijnen, 3 rose’s, 4 rode wijnen en 2 champagnes en lekkere hapjes.

Chez Gilbert

De volle witte wijnen uit Cassis smaken vanwege hun lage zuurgraad en kruidige aroma’s goed bij bouillabaisse en andere gerechten met mediterrane vis. Bouillabaisse is de beroemde vissoep uit Marseille en wordt gemaakt van verschillende soorten gekookte vis. De inwoners van die stad zeggen dan ook dat je alleen daar de enige echte, ‘la véritable’ bouillabaisse kunt eten. Dat neemt niet weg dat ze bij Chez Gilbert aan de haven in Cassis ook een hele lekkere en inmiddels ‘véritable’ serveren!

Haven Cassis

Het is duidelijk dat Cassis voor zowel  sportievelingen, natuurliefhebbers, als ook wijnliefhebbers een niet te missen plaats in Zuid-Frankrijk is! Het stadje biedt voor elk wat wils en het is misschien wel daarom dat men zegt; “Celui qui a vu Paris et n'a pas vu Cassis n'a rien vu” (degene die Parijs heeft gezien, maar Cassis niet, heeft niets gezien)!

Onze villa's in Marseille en omgeving
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1331 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!