De legendarische 'Grande Corniche' tussen Nice en Menton!

Ben je in Zuid-Frankrijk op vakantie en heb je zin in een onvergetelijke dagtocht met talloze panoramische uitzichten op de Middellandse Zee en haar mooie kustplaatsen? Dan is een rit langs de legendarische Grande Corniche (bergweg) tussen Nice en Menton een aanrader!

zicht op Eze

Tussen Nice en Menton lopen drie enigszins parallel aan elkaar lopende corniches. Elke route heeft zijn eigen charme en uitzicht op de Middellandse Zee. Welke van de drie je ook gaat rijden, het zijn stuk voor stuk prachtige wegen die op verschillende hoogtes tegen de steile hellingen langs de Middellandse Zee liggen. Ze nodigen je uit om de hooggelegen Middeleeuwse dorpen, de Romeinse ruïnes, prachtige villa's en exotische tuinen te ontdekken.

De Corniche Inférieure is de laagst gelegen corniche die alle kustplaatsen van Menton tot Nice met elkaar verbindt. In het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn dus wees hierop voorbereid als je deze route gaat rijden. Deze laagste van de drie corniches loopt door mondaine kustplaatsen zoals Villefranche-sur-Mer, Beaulieu en Cap d’Ail.

De Corniche Moyenne, de middelste van de drie, werd tussen 1910 en 1928 aangelegd om de ook toen al drukke Corniche Inférieure te ontlasten. Deze cornische staat garant voor een reeks fraaie vergezichten en biedt bovendien als enige toegang tot het prachtige bergdorp Èze.

De Grande Corniche is de hoogst gelegen, meest bochtige en bovendien de bekendste route. Deze loopt langs de door de Romeinen aangelegde Via Aurelia, een weg die voor de legers van Keizer Augustus werd aangelegd om uitbreiding van het Romeinse Rijk naar het westen mogelijk te maken. Napoleon maakte er een bredere weg van om zijn leger te verplaatsen. Deze route van ongeveer 30 kilometer lengte rijd je in ongeveer 3 uur, enkele stops om van de indrukwekkende uitzichten te genieten inbegrepen.

La Turbie

De Grande Gorniche is vaak het decor geweest voor films en (auto)commercials. Zo zie je bijvoorbeeld in de openingsscène van Golden Eye dat Famke Janssen op deze smalle kustweg achterna wordt gezeten door James Bond (Pierce Brosman). Hier zette Grace Kelly en Cary Grant hun Rover P5 aan de kant in Hitchcock ‘s film ‘To Catch a Thief'.

Gedenkteken prinses Gracia

Tragisch genoeg verongelukte Grace Kelly, toen inmiddels Princes Gracia van Monaco, op 13 september 1982 op de Corniche Moyenne. Ter hoogte van het dorp La Turbie zou ze een beroerte hebben gehad waardoor ze in een haarspeldbocht de macht over het stuur verloor en samen met haar dochter Stéphanie in een ravijn belandde. Ze overleed de volgende dag in het ziekenhuis in Monaco zonder nog bij bewustzijn te zijn geweest. Stéphanie overleefde de crash maar was door haar verwondingen niet in staat om de begrafenis van haar moeder bij te wonen.

Plaats ongeluk Gracia

Het loont de moeite om onderweg even te stoppen in het plaatsje Roquebrune-Cap-Martin. Je kan je auto parkeren op de parkeerplaats bij de ingang van het dorp. De pittoreske straatjes leiden je naar het hoogste punt van het dorp. Het hoogste punt, waar je ook het middeleeuwse kasteel uit 970 aantreft, ligt op 300 boven zeeniveau. Hoe hoger je in het chateau komt des te mooier wordt het uitzicht op de Côte d’Azur!

Kasteel Roquebrune

De volgende stop die we je niet willen onthouden is het dorpje La Turbie. Het dorp heeft een gezellige dorpskern met smalle straatjes, verscholen pleinen en bloemrijke huizen. Het dorp biedt je een mooi uitzicht op Monaco en de dorpen Cap Ferrat en Eze. La Turbie ligt op het hoogste punt van de Grande Corniche en wordt met haar duizelingwekkende, panoramische uitzichten heel erg gewaardeerd door wandelaars.

Trophee Auguste in La Turbie

Een bouwwerk dat je niet kan missen in La Turbie is de Trophée d’Auguste, een indrukwekkend Romeins monument dat ruim tweeduizend jaar geleden werd neergezet als herinnering aan de opmars van keizer Augustus.

 Als je vanuit La Turbie verder richting Nice rijdt klimt de weg spectaculair naar de Col d’Èze, een berg op een hoogte van 512 meter. Op de col heb je een heel mooi uitzicht op de vallei van de Vésubie en de Var maar ook op de Mont Bastide.  Ongeveer een kilometer verder tref je de Belvedère d’Èze aan. Je hebt er  een panoramische uitzicht op de ‘la Tête de chien’ (de rotsformatie boven Monaco), de Alpen, de Cap Ferrat en Èze. Iets verderop ligt de Col des Quatre Chemins. Vanaf deze berg heb je een mooi uitzicht op Nice, de Baie des Anges en Cap d’Antibes.

Uitzicht op Nice vanaf corniche

Het is leuk om de Grande Corniche de ene kant op overdag te rijden en ’s avonds als het donker wordt pas terug te rijden. De talloze lichtjes die voor je opdoemen van huizen, auto’s, vissersbootjes en cruiseschepen staan garant voor een romantische terugrit!

Onze villa's in de omgeving van Nice
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1525 reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!