Zes pleinen in Aix-en-Provence die je gezien moet hebben!

Elke stad in Frankrijk, groot of klein, heeft er een aantal: pleinen! Ze vormen het hart van de Franse cultuur want het is daar waar evenementen zoals markten en festivals plaatsvinden, het is de plaats waar men elkaar ontmoet! De prachtige stad Aix-en-Provence geniet bekendheid om de vele fonteinen maar heeft daarnaast ook prachtige pleinen. Pleinen die de moeite waard zijn om te vinden tijdens een stadswandeling! Het leuke van de pleinen in Aix is dat je gemakkelijk van het ene plein naar het andere loopt en daardoor meteen een goede indruk van deze fantastische stad krijgt!  

1. Place des Martyrs de la Résistance (voorheen Place de l’Archevêché)

Hoewel dit plein kleiner is dan veel andere pleinen in Aix noemen we dit plein als eerste omdat het wereldberoemde Festival d’Aix er elk jaar in juli wordt gehouden.

Dit festival trekt muziek en theater liefhebbers van over de hele wereld aan. Het plein is ook bekend omdat zich in l’Archeveche, gebouwd tussen 1650 en 1730 als paleis voor de aartsbisschoppen van Aix, ook La Musée des Tapisseries bevindt. Hier kan je een mooie collectie wandtapijten uit de 17de en 18de eeuw zien.

2. Place Richelme

Ben je op zoek naar een grote Provençaalse markt waar ze verse producten verkopen? Dan hoef je niet verder te zoeken als je eenmaal bij Place Richelme aangekomen bent!

Groente, fruit, honing, olijven, name it en je vindt het er. De markt is er op elke dag en dat al sinds eeuwen! De Aixois kopen hun voedsel al sinds 1360 bij Place aux Herbes, een kleine enclave van dit plein en tevens oorspronkelijke locatie van de vis- en groentenmarkt.

3. Place des Trois Ormeaux

Als je op zoek bent naar een schaduwrijke plek om lekker te zitten en te ontspannen, ga dan op zoek naar Place des Trois Ormeaux. Hier kan je heerlijk genieten van een kop koffie of een lekker hapje eten. L'Epicerie d'Aix en Provence is daarvoor een goede keuze.

De platanen bieden volop schaduw, een aangename onderbreking van de zomerzon en het geklater van de fontein op de achtergrond geeft rust na een tijd lang lopen in de stad.

4. Place des Prêcheurs

Rondom Place des Prêcheurs zal je wat meer bedrijvigheid aantreffen dan bij de overige pleinen van ons lijstje. Dit heeft te maken met het feit dat het plein de thuisbasis is van het Palais de Justice, het gerechtsgebouw.  De fontein die op het plein staat is een prachtig ontworpen exemplaar uit 1758.

Als je na Place Richelme nog niet genoeg hebt van Provençaalse markten, ga dan op dinsdag, donderdag of zaterdag naar de markt op Place des Precheurs. Daar is dan een reusachtige markt met antiek, zilverwerk, kruiden, beddengoed, zeep, bloemen, etc. Er zijn meer dan 300 leveranciers die er het hele jaar door verse groenten, fruit, kruiden, kaas, olijfolie, honing en vleeswaren verkopen. Het is een geweldige plek om kip van het spit, couscous, of zelfs paella voor de lunch te halen.

Op dit plein bevindt zich ook l’Eglise de Madeleine. Deze kerk is sinds de bouw in 13e eeuw meerdere malen herbouwd. De kerk is geclassificeerd als een historisch monument en wordt vaak genoemd als een van de mooiste kerken in de Provence.

5. Place d’Albertas

Ben je liefhebber van architectuur? Dan zal je dit plein met de fotogenieke fontein prachtig vinden. Het plein is vernoemd naar de invloedrijke Albertas familie. Het plein werd in 1745 gebouwd in opdracht van Jean Baptiste d'Albertas gebouwd.

 Place d’Albertas overzicht

Hij wilde een beter uitzicht vanaf de ramen van zijn huis aan de overkant van de straat, dus kocht hij de gebouwen rond het plein op en liet deze slopen. De huizen werden vervolgens herbouwd in een barokke stijl en verkocht aan inwoners van Aix.

 Place d’Albertas

De fontein op het plein werd ontworpen en gebouwd door de studenten van de Ecole des Arts et Métiers in 1912 en verving een eerdere fontein die in zeer slechte staat verkeerde.

6. Place des Quatres Dauphins

Als je van symmetrie en perfectie houdt zal je Place des Quatres Dauphins zeker waarderen. In tegenstelling tot de onregelmatige patronen van de middeleeuwse straten en pleinen in Aix heeft dit plein de perfecte afmetingen en staan er rondom het plein vier kastanjebomen. De dolfijnen laten duidelijk de Italiaanse invloed zien van de fontein zien. De dolfijnen symboliseren het belang van de thermische oorsprong van de stad Aix-en-Provence.

Place des quatre dauphins

Als je de hierboven genoemde pleinen allemaal hebt gevonden heb je een goede indruk gekregen van Aix-en-Provence, een van de mooiste steden in de Provence. Als je er eenmaal bent geweest wil je zeker een keer terug!

Onze villa's in Aix-en-Provence en omgeving
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1241 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!