Gordes, een droomdorp in de Vaucluse!

In onze vorige blogpost namen we je mee naar het prachtige okerkleurige landschap van Roussillon, echt een aanrader als je in de Vaucluse op vakantie bent. Als je dan toch in de buurt bent, rij dan ook even naar Gordes. Dit dorp ligt nog geen tien kilometer van Roussillon en is ook een niet te missen plekje.

Het droomdorp Gordes

Het dorp Gordes heeft een natuurlijke schoonheid waar je niet omheen kunt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook dit dorp, evenals zoals Roussillon, is uitgeroepen tot een van ‘les plus beaux villages’ van Frankrijk. Het uitzicht bovenop de heuvel is werkelijk adembenemend en ook de authentieke bebouwing is uitzonderlijk mooi.

Gordes is waarschijnlijk het meest bekende dorpje  in de Vaucluse. Als je in het dorp aan komt rijden ben je vrijwel direct op het centrale plein met het eeuwenoude kasteel. Het kan er in het hoogseizoen nogal druk zijn, het is dan ook verstandig om je auto in de maanden juli en augustus wat verderop in het dorp te parkeren.  

Het kasteel stamt uit de zestiende eeuw, het is er toen gebouwd ter vervanging van een eerder kasteel dat uit de 11e eeuw dateerde. In het kasteel bevindt zich een museum met werken van de Vlaamse kunstenaar Pol Mara die in Gordes heeft gewoond. Dit geeft een mooi contrast: moderne kunst in een eeuwenoud kasteel.

Er zijn in de loop der jaren al heel wat filmploegen naar Gordes afgereisd om er opnamen te maken. Ook is het de woonplaats van veel kunstenaars. Als je door de kleine straatjes loopt dan kom je veel winkeltjes tegen waar hun kunst wordt aangeboden. Natuurlijk kan je in Gordes ook genieten van de Franse keuken. Er zijn talloze restaurantjes te ontdekken waar ze met lokale en verse producten werken.

Een waarschuwing is op z’n plaats: de nauwe straatjes in Gordes gaan op en neer, zijn soms best stijl en bestaan uit keien. Voor mensen die niet goed ter been zijn kan het lopen in Gordes lastig zijn.

Abdij van Sénanque

Een plek die we je ook niet willen onthouden als je in de omgeving van Roussillon en Gordes op vakantie bent is de  Abdij van Sénanque. Dit klooster is nog altijd in gebruik. Het ligt in een prachtige kloof vol met lavendelvelden.

Deze lavendelvelden zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde van heel Frankrijk. Sportievelingen kunnen trouwens vanuit Gordes via een wandelpad naar de abdij lopen. Een prachtige wandeling van 9 kilometer door het provencaalse landschap!

De abdij werd gesticht in 1148 als dochterklooster van de abdij van Mazan. Met het geld dat de monniken verdienden met opbrengsten uit de landbouw konden ze de kerk bouwen, dit gebeurde tussen 1160 en 1180. In 1544 werd de abdij deels verwoest tijdens godsdienstoorlogen. Toen kwam het voorspoedige kloosterleven tot stilstand. In 1780 overleed de laatste monnik van Sénanque.

In 1926 keerden de monniken terug naar de abdij maar zij moesten begin 20e eeuw weer vertrekken omdat de Franse wetgeving religieuze ordes verboden had. In 1969 werd er een cultuurhistorisch centrum in de abdij gevestigd. Vanaf 1988 wonen er weer cisterciënzer monniken in de abdij. Zij leven voornamelijk van de opbrangsten van lavendel en de souvenierswinkel die bij de abdij hoort. Je kan de abdij op bepaalde tijden met een gids bezoeken.

Village des Bories

Een laatste tip in de omgeving van Gordes is Villages des Bories. Dit dorp ligt ongeveer 2 kilometer ten westen van Gordes. Het is een dorp waar de zgn. bories (hutten) zijn opgetrokken in een stijl die werd gebruikt rond het bronzen tijdperk. Het geeft een goed idee hoe de mensen in de Provence destijds leefden.

De hutten werden oorspronkelijk gebruikt als onderdak voor dieren (schapen). Later zijn de hutten ook in gebruik genomen als tijdelijke onderkomens en uiteindelijk werden ze ook echt gebruikt als woningen. Het dorp is in 1977 nieuw leven ingeblazen door de eigenaar van het terrein. Het dorp is nu geclassificeerd als historisch monument.

Het dorp bestaat uit zeven groepen hutten met elk een specifieke functie. Zo heb je de huizen, de stallen, de schaapskooien, varkensstallen, graanschuren, kippenhokken, etc. Het bestaan ​​van dit dorp bewijst dat er ook in de oudheid een sociale en economische organisatie was. Een leuke en leerzame plek om te bezoeken met het hele gezin! 

Bekijk onze villa’s in Bonneux, Lourmarin, Gordes en Cabrières d' Avignon
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1569 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!