Lavendel, hét symbool van de Provence!

| Vaucluse en Luberon |
Lavendel, hét symbool van de Provence!

Rij je door de Provence dan zijn de oneindige lavendelvelden niet te missen. Lavendel is dan ook hét symbool van de Provence. Wij kennen lavendel vooral van de lekkere geur in parfum, badolie en geurkaarsen, maar in de streek waar de lavendel vandaan komt wordt het ook gezien als een geneeskrachtig kruid. Volgens de alternatieve geneeskunst heeft lavendel een verzachtende, ontsmettende en helende werking.

Lavendel in de Gordes

Lavendelroutes in de Provence

Door de Provence lopen zes verschillende lavendelroutes die je de verhalen over de lavendelcultuur vertellen. De afstanden variëren van 70 tot meer dan 200 kilometer. Aan de bekendste lavendelroutes liggen destilleerderijen, musea, lavendelparken en ook leuke winkeltjes. Het startpunt van een van de bekendste routes ligt bij Enclave des Papes en eindigt in de buurt van Gorges du Verdon.

Lavendel

Als je een lavendelroute rijdt, leer je een heleboel over de plant die de Provence tot de Provence maakt. Er zijn veel lavendelboeren te vinden die het leuk vinden om mensen te ontvangen en uitleg te geven over hoe lavendel verwerkt wordt. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken hoe lavendel gedestilleerd wordt, om er olie van te maken. Ook kun je de diverse soorten lavendel leren onderscheiden. Natuurlijk hopen de lavendelboeren dat je een bosje lavendel koopt of zo'n heerlijk lavendelproduct als souvenir mee naar huis neemt. 

Lavendelhoning

Fietsen tussen lavendelvelden

In plaats van met de auto langs de lavendelvelden te toeren is het ook heel leuk om op de fiets te stappen. Op deze manier kan je de kruidige lavendelgeur direct op je in laten werken. De Franse organisatie Grande Traversée des Alpes heeft maar liefst zes verschillende routes uitgezet die je langs de lavendelvelden voeren. Bij elke route staat een overzichtskaartje van de route inclusief leuke tips.

Valensole, hoofdstad van de lavendel

Hoewel meerdere  steden strijden om de titel ‘hoofdstad van de lavendel’ is Valensole toch wel de meest genoemde. Valensole (‘kleine vallei in de zon’) ligt in het departement Alpes-de-Haute-Provence, vlakbij de plaats Digne-les-Bains. Op 500 meter hoogte tref je het prachtige plateau van Valensole aan. De kalkhoudende bodem bezit ideale bestanddelen voor de lavendelteelt en om die reden wordt daar de meeste lavendel van heel Frankrijk gekweekt. Het plateau heeft een oppervlakte van 800 km2 en is helemaal bedekt met lavendel- en korenvelden.

Landschap Valensoles

Het plateau is een geliefd decor voor het maken van foto’s, wat er dan ook aan de orde van de dag is. Auto’s en fietsen worden aan de kant gezet en mensen verdwijnen met hun mobieltjes tussen de bloeiende en heerlijk geurende lavendel om de herinnering aan deze prachtig bloeiende, dieppaarse plant vast te leggen.

Valensole zelf is trouwens ook een mooi stadje om te bezoeken. Je vindt er tal van winkeltjes waar je lavendelproducten kunt kopen. De lavendelhoning is een bekende specialiteit van deze plaats. Ieder jaar wordt er in juli een lavendelfeest georganiseerd. In augustus vindt in het naburige Digne-les-Bains een lavendelcorso en lavendelmarkt plaats. Het is overigens goed om er rekening mee te houden dat de bloeitijd van lavendel per streek een beetje verschilt. Afhankelijk van de ligging bloeit de lavendel in de Provence ongeveer 1 à 2 maanden per jaar. Ook de oogsttijd verschilt per gebied. 

Golvend lavendelveld

Wanneer bloeit lavendel?

Om de teleurstelling van een kaal lavendelveld te voorkomen is het verstandig om het hieronder genoemde lijstje met betrekking tot de bloeitijd van lavendel van het Franse bureau voor toerisme in gedachten te houden.

 • - in de Haute Provence tot aan de Verdon: van midden juni tot midden juli 
 • - tussen Luberon en Lure: van begin juli tot midden augustus
 • - in de Préalpes Provencales: midden juli tot eind augustus
 • - tussen de Ventoux en de Luberon: begin juli tot eind augustus
 • - vanaf de Drôme Provençale tot aan de Haut-Vaucluse: midden juni tot eind juli
 • - vanaf Vercors tot aan Diois: midden juli tot eind augustus

Sault, de andere veel genoemde hoofdstad van de lavendel

Ben je in augustus op vakantie in de Provence in Zuid Frankrijk, dan is Sault de plaats om de lavendel nog in bloei te kunnen zien staan. Evenals Valensole is Sault een centrum van de lavendelteelt. Sault ligt ten zuid-oosten van Mont-Ventoux op een hoogte van 765 meter. Het is een oud dorpje met een prachtig uitzicht over ‘Val de Sault’, een mooie vallei met uitgestrekte lavendelvelden.

Het plateau de Sault is een uitgestrekt lavendelveld en de goudgeel gekleurde speltakkers die er doorheen lopen vormen een prachtig contrast met de dieppaarse kleur van de lavendel. De streek is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Ook rondom Sault kan je mooie fietstochten langs de lavendelvelden maken.

In Sault kan je ook een bezoek brengen aan een traditionele distilleerderij uit 1947. De eigenaren geven je er graag een rondleiding (op afspraak op woensdag, vrijdag en zaterdag).

Het klooster van Sénanque bij Gordes

Abdij Senanque

De hierboven afgebeelde foto is een van de bekendste Provençaalse ansichtkaarten: het lavendelveld voor het klooster van Sénanque. Dit klooster bevindt zich niet ver van het mooie dorp Gordes, we schreven er in een eerder blog al over.

Lavendelmuseum

Wil je dit plaatje met eigen ogen aanschouwen tijdens je ‘lavendeltour’, breng dan meteen een bezoek aan het lavendelmuseum Gordes, een aanrader. Als je daar geweest bent weet je alles over het paarse goud van de Provence!

Klanten over VillaSud

8.9

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.9 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1142 reviews.

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

Villasud
 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

Villasud
 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

Villasud
 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

Villasud
 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!