Proef de perfecte rosé

De Provence is een prachtig vakantieoord met een landschap van glooiende heuvels en wijngaarden, dichte bossen en veel pittoreske oude dorpjes vol charme. Daarnaast is de Provence ook een geweldige wijnstreek. Zeg je Provence, dan zeg je rosé!

Weet niet iedereen, maar de wijnproductie in de Provence bestaat voor maar liefst driekwart uit rosé. Door het Mediterraan klimaat (warme zomers, milde winters) en niet te vergeten de 3000 zonuren per jaar heeft de Provence het ideale klimaat voor het produceren van de beste roséwijnen ter wereld. Qua smaak zijn de roséwijnen uit de Provence trouwens licht, fris en sprankelend. Kortom, de Provence is hét gebied om te genieten van de perfecte rosé. Tijdens je vakantie een bezoek brengen aan een wijngaard of wijndomein is dan ook meer dan aan te raden, want je ontdekt (en proeft) in alle rust de lekkerste wijnen. En, met een beetje geluk open je ‘s avonds een eigen fles op het terras van je luxe vakantiehuis. Hoe mooi kan het leven zijn?

Chateau d'Esclans

Uiteraard bezoeken wij onze VillaSud vakantietips altijd heel graag zelf en dus gaan we op een warme nazomermiddag met de auto vanuit Les Issambres weer eens op pad. We rijden in een half uurtje naar het indrukwekkende wijndomein Chateau d’Eclans in La Motte gelegen ten zuidoosten van de stad Draguignan. Dit prachtige wijndomein werd in 2006 overgenomen door Sacha Lichine en beslaat zo’n 44 hectare wijnstokken van verschillende rassen met een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar. Deze Sacha heeft trouwens maar één doel, de beste rosé ter wereld maken. En dat lukt hem tot nu toe best aardig, to say the least. De vinificatie laat ie namelijk over aan niemand minder dan Patrick Léon, ooit wijnmaker bij Mouton Rothschild.

De wijnproeverij

Wij zijn deze middag de enige bezoekers en dat vinden we helemaal niet erg. Alle aandacht is voor ons en ónze aandacht is natuurlijk voor alle wijnen. De gastvrouw vertelt uitgebreid over alle uitzonderlijke roséwijnen, de diverse smaken en het formidabele verhaal van de Whispering Angel, een zeer zachte Provence rosé. Naar het schijnt dankt deze inmiddels populaire rosé zijn naam aan het kapelletje op het landgoed, waar op de muur twee fluisterende engelen zijn afgebeeld. Deze engelen staan ook op het etiket en het gerucht gaat dat je ze tijdens het drinken van deze rosé kan horen. Kijk, dat is nog eens een interessant gegeven. Het wijn proeven zelf is trouwens een unieke ervaring. Tuurlijk, wij weten dat het wordt aangeraden om de wijn uit te spugen (en we hebben nog een autoritje terug voor de boeg), maar de afdronk van hun bijzondere Whispering Angel willen we toch wel even ervaren... Iets anders, vele jaren had rosé de reputatie van een zomerse slobberwijn, die je jong behoorde te drinken. Bij Chateau d’Eclans wordt hier duidelijk anders over gedacht, want in de kelder ligt hun absolute topwijn (Chateau d’Eclans Garrus) te rijpen op eikenhouten fusten en dat is waarachtig een fabelachtige rosé! Over revolutie in roséland gesproken…

Chateau d'Esclans Garrus

Dat we niet met lege handen naar huis gingen, moge duidelijk zijn en dus lopen we na afloop van de gezellige proeverij met een aantal flessen heerlijke roséwijnen (én ook een paar flessen rood en wit) weer richting onze auto. Overigens zijn de Provencaalse wijngebieden sowieso de moeite waard. Hoog op ons lijstje staan ook de wijnbouwers van de AIX Rosé, de AOP Chateau de Berne Rosé en de Chateau Minuty Rosé. Stuk voor stuk roséwijnen die het vakantiegevoel nog even verlengen! Kortom, een bezoek aan welk wijndomein dan ook is wat ons betreft een echte aanrader. Santé!

Bekijk onze villa’s in Pays de Fayence
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1569 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!