Leuke tips voor een dagtrip naar Marseille!

Na Parijs is Marseille wat betreft inwonersaantal de tweede grootste stad van Frankrijk. Marseille is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest interessante steden van Frankrijk. Niet omdat de stad uitgesproken mooi is vanwege de architectuur, maar meer omdat er in Marseille talloze prachtige bezienswaardigheden te ontdekken zijn. Ze zijn stuk voor stuk de moeite waard als je in Marseille bent of er tijdens je vakantie een dag (of twee) naar toe wilt gaan! Hieronder noemen we er een aantal.

De oude haven van Marseille

Marseille is een echte havenstad en de oude, nostalgische haven is een van de plekken die je echt moet zien. Het is een van de mooiste plekken van de stad, de kades van de oude haven stammen uit de 15de en 16de eeuw en de haven zelf is al 26 eeuwen oud.

Rondom de oude haven vind je gezellige restaurants en terrasjes met uitzicht op de haven. De authentieke en gezellige sfeer van de stad leer je nergens zo goed kennen als in 'Le Vieux Port'.

Quai des Belges

Wil je de bedrijvigheid in de oude haven meemaken, ga dan vroeg in de ochtend naar Quai des Belges. Iedere ochtend varen rond een uur of vijf de vissersboten uit. Rond negen uur komen de boten terug en worden de soms nog levende vissen op deze kade verkocht. De vismarkt is aan het eind van de ochtend voorbij.

Veel lokale horeca ondernemers doen op de Quai des Belges hun verse inkopen, oa voor de beroemde vissoep van Marseille, de bouillabaisse. Veel restaurants in Marseille bieden je deze specialiteit aan. Een van de lekkerste eet je bij restaurant l'Epuisette of Chez Fonfon, beide restaurants bevinden zich aan haven.

Notre Dame de la Garde

Een prachtig panorama geeft je een beeld van de gigantische omvang van Marseille, en toont je de vlakbij liggende eilandjes, en de fantastische glinsterende zee.

Vanuit verschillende punten van de stad heb je een waanzinnig uitzicht over de zee. Bijvoorbeeld vanaf de Notre Dame de la Garde. Deze basiliek ligt op een heuvel van zo’n 150 meter hoog, dit is het hoogste punt van de stad. In ongeveer 35 minuten loop je via een duidelijk aangegeven route vanaf de haven naar de basiliek toe. Het eerste deel is goed te doen, het tweede deel wordt wat steiler, iets om rekening mee te houden als je de klim op een hete dag wilt ondernemen of dit met kleine kinderen wilt doen! Eenmaal bovenop de heuvel word je in ieder geval beloond met een waanzinnig mooi panorama over de stad. Je krijgt ook een goed beeld van de gigantische omvang van Marseille (875.000 inwoners, als je de agglomeratie meetelt 1,4 miljoen inwoners).

Niet alleen het uitzicht maar ook de basiliek zelf is prachtig, van dichtbij nog indrukwekkender dan van veraf. Het witte steen is evenals het gouden Mariabeeld bovenop de 60 meter hoge klokketoren bijna oogverblindend (maar mooi!) in de zon.

Cathédrale de la Major

Een ander mooi bouwwerk is de pas in de 19e eeuw gebouwde, enorm grote Cathédrale de la Major met een lengte van maar liefst 140 meter. Deze kathedraal is gebouwd op een plaats waar al eeuwen ervoor andere kerken hebben gestaan, dit kan je aan de restanten in de omgeving zien.

Savon de Marseille

Zeep uit Marseille, wie kent het niet? Het is leuk om naar Savonnerie Marseillaise de la Licorne te gaan. Dit is een winkel waar je de heerlijk ruikende zeep in alle kleuren en geuren kunt kopen. Ook kan je een gratis rondleiding krijgen in de fabriek die zich achterin de winkel bevindt. Tijdens de rondleiding krijgt je, zowel in het Frans als in het Engels, het proces te zien hoe zeep gemaakt wordt.

Le Panier, het Montmartre van Marseille

Deze wijk, die de naam draagt van een van de straatjes die er liggen, is een levendige wijk met smalle sfeervolle straatjes. Het is een van de oudste en meest pittoreske delen van de stad. Het is leuk om op je gemak wat rond te wandelen in deze gerenoveerde wijk. Er zijn leuke winkeltjes en je vindt er ook kunstenaars zoals schilders en pottenbakkers. Als je op zoek bent naar ongewone, originele voorwerpen vind je ze in Le Panier! Vooral de winkels Bazar du Panier en het ernaast liggende Chez Lucas zijn te leuk om niet even binnen te stappen!

Als je in deze middeleeuwse wijk met haar smalle straatjes en prachtige gevels loopt stap je even uit de moderne tijd. Je zou je zelfs op een filmset kunnen wanen… Een leuke plek om even bij te komen is Manolo Bar waar je in een leuke omgeving oa heerlijke tapas kunt eten.

Château d’If

Het Château d'If is een fort op het eiland If, een klein eilandje voor kust van Marseille. Het fort werd tussen 1524 en 1531 gebouwd en diende oorspronkelijk ter verdediging van aanvallen uit zee. Toen het fort niet langer dienst kon doen als militaire vestiging werd er een gevangenis van gemaakt. De geïsoleerde ligging van het eiland maakte het tot een ideale gevangenis.

Eind 19e eeuw werd de gevangenis gesloten en werd in 1890 officieel geopend voor publiek. Het fort, nu een historisch monument, is per boot te bereiken. Het is leuk om dat vanuit Marseille te doen in combinatie met een boottocht langs de calanques.

De stranden van Marseille

Wat is er lekkerder dan na een dag in de stad dan lekker relaxen aan het strand? Ook dat kan in Marseille. Je hebt verschillende stadsstranden, zowel zand- als kiezelstranden, stranden met of zonder rotsinhammen. Bekende stranden zijn Prado-stranden aan de Promenade Georges Pompidou waar je kunt bijkomen van alle indrukken die je in het multiculturele en ook daardoor zo interessante Marseille hebt opgedaan.

Marseille is een stad met vele gezichten, een stad die haar schoonheid stukje bij beetje prijsgeeft. Het loont echt de moeite om er een dag of wat langer te verblijven om op je gemak de interessante delen van de stad te ontdekken!

Onze villa's in Marseille en omgeving
8.8
Klanten over VillaSud

Klanten waarderen VillaSud met een gemiddeld rapportcijfer van: 8.8 (schaal 1 tot 10). Dit cijfer is gebaseerd op 1331 actuele reviews.

Lees meer klantbeoordelingen

Zuid Frankrijk & VillaSud

Uw villa adviseur helpt u zoeken

 • 250+ luxe villa's in Zuid-Frankrijk
 • Professionele selectie en controle 
 • 99% met eigen privé zwembad 
 • Fraai gelegen & luxe interieurs

Uw verblijf goed geregeld

 • Onze villa adviseurs kennen alle villa's goed
 • Wilt u iets speciaals? Wij regelen het voor u!
 • Lokale villa-managers zijn er voor u  
 • On-line toegang boekings- en reisgegevens

What you see is what you get!

 • Wij werken rechtstreeks met villa-eigenaren
 • Villa's worden uitgebreid en oprecht beschreven 
 • Gedetailleerd, makkelijk en snel zoekfilter 
 • Goede foto's en video gemaakt door eigen team

Thuis in Zuid-Frankrijk

 • Meer dan 20 jaar Zuid-Frankrijk specialist
 • Onze kennis en passie delen wij graag
 • Gratis Zuid-Frankrijk App met Insider Tips
 • Laat u inspireren door onze villa adviseurs!