U verhuurt uw villa via VillaSud. Dit betekent - veelal - dat u zich dient te registreren als verhuurder bij uw gemeente. Op deze pagina van VillaSud leest u ziet u of registratie wel of niet verplicht is in uw gemeente. 

Registratie van uw villa

De Franse overheid stimuleert het classificeren teneinde een beter overzicht te krijgen in de hoeveelheid vakantiewoningen die er zijn in het land, en of deze wel aan alle normen en eisen voldoen qua toeristenbelastingen en inkomstenbelastingen.

Registratie is dan ook verplicht. Platformen zoals VillaSud dienen het registratienummer te publiceren bij de presentatie van de villa. Officieel mag een platform een villa niet publiceren - lees verhuren - indien er geen sprake is van een registratienummer. 

  • Geldt zowel voor particuliere verhuur als verhuur vanuit een vennootschap. 
  • Het aanvragen van een registratienummer geschiedt bij uw gemeente,
  • Voor sommige gemeenten geldt dat het aanvragen online kan via de webpagina; www.declaloc.fr
  • Het nummer bestaat uit een 13 cijferige combinatie van getal en cijfers. bv. 87109000003HK.
  • VillaSud is verplicht dit nummer te publiceren. 

Heeft u nog geen registratienummer aan ons doorgegeven? Dan ontvangen wij dit graag zo spoedig mogelijk van u. Klik hier om een voorbeeld aanvraagformulier te printen.

Classificatie

Het classificeren is het toekennen van zogenaamde sterren aan vakantiewoningen te vergelijken met de sterrenclassificatie van hotels (1 t/m 5 sterren). Het is een weergave van het al dan niet aanwezig zijn van diverse zaken, en daardoor een weergave van wat een gast tenminste mag verwachten.

Een villa wordt op ruim 100 punten gecontroleerd, op basis van deze punten wordt een aantal sterren toegekend.

De Franse overheid stimuleert het classificeren teneinde een beter overzicht te krijgen in de hoeveelheid vakantiewoningen die er zijn in het land, en of deze wel aan alle normen en eisen voldoen qua toeristenbelastingen en inkomstenbelastingen. Classificatie is niet verplicht maar vrijwillig. 

Het classificeren van uw villa biedt anderzijds aantrekkelijke fiscale voordelen. 

De voordelen gelden voor;

  • Taxe de Séjour.

Waar u als eigenaar korting krijgt op uw inkomstenbelastingen, ontvangt een huurder korting op de toeristenbelastingen.

Zo wordt na ‘classificatie’ uw tarief voor de Taxe de Séjour aangepast en verlaagd van het maximale tarief naar het tarief dat hoort bij de desbetreffende classificatie. Deze is altijd minder zijn dan bij een niet-geclassificeerde vakantiewoning. Afhankelijk van het aantal sterren loopt het bedrag per persoon per nacht aan toeristenbelastingen op. Hoe meer sterren een woning heeft, hoe meer toeristenbelasting een huurder betaalt.

  • Impôt sur le revenue.

Een eigenaar ontvangt korting op de inkomstenbelastingen. U kunt dit zien als een beloning van de Franse overheid, dat een eigenaar zijn woning keurig volgens de regels heeft geregistreerd, en het daarna ook nog eens heeft laten classificeren.

Zo wordt na ‘classificatie’ uw forfait aan aftrekbare kosten fors verhoogd van 50% tot 71% van uw huurinkomen. Eigenaren met een geclassificeerde woning betalen hierdoor rond de 8% inkomstenbelasting over de huurinkomsten. 

Wij raden u dan ook aan om uw villa te laten 'classificeren' om uw belastingdruk te verlagen. Zie ook de pagina Impôt sur le revenue.

Wie classificeert?

Het classificeren geschiedt door een onafhankelijke toetsing door of het bureau de tourisme of door een commerciele daarvoor bevoegde keuringsinstantie. 

De prijs voor het classificeren is afhankelijk van de keuringsinstantie. Inauris berekent €390,- voor een classificatie. Het Office de Toerisme in Les Issambres rekent €170,-. (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)

Bevoegde keuringsinstanties zijn;

N.B. Deze classificatie staat geheel los van de classificatie die VillaSud aan uw villa geeft.

N.B. Het aantal sterren bij een classificatie kan ook op verzoek van de eigenaar worden vastgesteld. U heeft als eigenaar derhalve de keuze om "slechts" voor een 3 sterren classificatie te gaan. Hoe hoger het aantal sterren hoe hoger namelijk de TdS. 

Nuttige adressen;

Disclaimer

VillaSud streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat VillaSud niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie. De juridische informatie op de website is van algemene aard en kan niet worden beschouwd als een vervanging van juridisch advies. 

Laat u het ons weten als u fouten of onduidelijkheden constateert! Dan kunnen wij deze zo spoedig mogelijk corrigeren.